x

Fa vagy pellet? Melyiket válasszam a kandallóba, kályhába?

Fa vagy pellet? Melyiket válasszam a kandallóba, kályhába?

A kandalló- és kályhatulajdonosoknak van egy olyan csoportja, akik egyszerűen imádják a fát, ráadásul szeretnek korán reggel felkelni, hogy megrakják a kandallót vagy a kályhát, majd gyönyörködjenek a lassan erőre kapó lángok játékában. Másrészt viszont ott vannak azok, akik inkább azt szeretik, ha már korán reggel ég a tűz és meleg a ház, amikor kidugják a lábukat a takaró alól, illetve egy meleg lakás fogadja őket, amikor hazaérnek a munkából. Ön melyik típusba tartozik? Ettől is függ, hogy a fa vagy a pellet lesz az Ön számára a jobb megoldás.

A pellet és a fa közötti választás azonban nem csak azon múlik, hogy a kandalló vagy kályha használója milyen típusú személyiség, bár nyilván ez is sokat számít. Olyan szempontokat is figyelembe kell azonban venni, mint a költség vagy az épület szerkezeti korlátai. Az MCZ egy remek bejegyzésben összegyűjtötte az érveket és az ellenérveket mindkét fűtőanyag esetében.


A fa

Előnyei:
 • A fa még akkor is olcsóbb fűtőanyag, ha már “meg van munkálva”, azaz fel van darabolva és ki lett szárítva. Ráadásul az ára viszonylag állandónak mondható, nem mutat jelentősebb mértékű változásokat.
 • Azt is figyelembe kell venni, hogy a fa tüzének ragyogóbb és lágyabb a lángja. Így sokkal kellemesebb és romantikusabb látvány például egy többoldalról üveges kandalló esetében.
 • A fatüzelésű kandallók és kályhák akkor is működnek, ha nincs elektromos áram.


Hátrányai:
 • A fatüzelésű kályhákat és kandallókat bizony meg kell rakni, kézzel. Nem lehet beprogramozni, hogy egy adott időpontban bekapcsoljon, aztán pedig ki.
 • A szoba és a lakás hőmérsékletét nem lehet egészen pontosan szabályozni fatüzeléses kandallóval. Ha melegebbet akarunk, akkor több fát kell rakni a tűzre, ha hűvösebbet, akkor hagyni kell leégni. De ez időbe kerül, és a hőmérsékleti pontosság kérdéses.
 • A fatüzeléses eszközök hatékonysága általában mérsékeltebb, mint a pelletet használó készülékeké. Ez azt jelenti, hogy ugyanolyan mennyiségű pellettel több hőt tudunk előállítani, mint fával.
 • A fa nem ég olyan tisztán, mint a pellet. Jóval nagyobb mennyiségű el nem égett anyag marad a fa után. Ugyanakkor vannak trükkök, melyekkel tisztább égést lehet elérni fával, erre egy következő bejegyzésünkben kitérünk majd.
 • Fatüzelésnél komolyabb paramétereknek kell megfelelnie a fűtési rendszernek, ami miatt sokszor csak a lakás egy bizonyos pontján helyezhető el a fatüzeléses kandalló.
 • Ha rendszeresen akarjuk használni a kandallónkat vagy kályhánkat, akkor a fa tárolását is meg kell oldani.


Pellet:

Előnyei:
 • A pelletes tűzterek között létezik olyan típus, melynek működése automatizálható, időzíthető.
 • A legjobb pelletes készülékek már olyan módon is programozhatók, hogy beállítható rajtuk az a hőmérséklet, melyet el szeretnénk érni abban a helyiségben, ahol a kályha áll, illetve azokban a szobákban, ahová a meleg levegőt szállítja.
 • A pellet nagyon hatékonyan ég: ugyanazzal a mennyiséggel jóval nagyobb hőt állíthatunk elő, mint fával.
 • A pelletes készülékekhez elegendő keskenyebb kémény, és kevesebb a korlátozó tényező is, mint a fatüzeléses kandallóknál, így egyszerűbb a telepítésük.
 • A pellet nagyon praktikus, egységes kiszerelésben kapható, és ezáltal könnyebb a tárolása is.
Hátrányai:
 • Az egyre növekvő igény miatt a pellet ára lassan, de folyamatosan emelkedik.
 • Az égést az égéstérbe beáramló levegő mennyiségével szabályozhatjuk, azonban a lángok látványa kevésbé tűnik természetesnek, mint a fa esetében. Ugyanakkor akadnak már olyan készülékek, ahol sikerült elérniük a gyártóknak a speciális kialakítás révén a természetesebbnek tűnő égést.

És Ön hogy dönt? Mi természetesen mindkét típusú készülék telepítését vállaljuk, Önnek csak választania kell közülük. Ha bizonytalan a döntésben kérje tanácsunkat az alábbi e-mail címen: info@mihaczi.hu

Elérhetőségeink

SZOMBATHELY

Nyugat-magyarországi bemutatóterem

9797 Nárai, Petőfi u. 100

+36 30 927-8563 (H-P :  08:00 - 16:00)
     +36 30 896-0132 (H-P :  07:00 - 15:00)

info@mihaczi.hu

- Termékértékesítés és kiszállítás az egész Magyarország területére.
- Kivitelezési szolgáltatásunk, az alábbi területekre terjed ki:
Vas Megye, Zala Megye, Győr-Moson-Sopron Megye, Veszprém Megye valamint a Balaton térségében.

NYITVATARTÁS:
Hétfőtől - Péntekig
A bemutatóterem látogatásához időpontegyeztetés szükséges (+36 30 927-8563).