x

VÍZTERES INFÓ

A legnépszerübb termékek

VÍZTERES INFÓ

A mai modern kandallóbetétek a fejlesztéseknek köszönhetően már olyan műszaki megoldásokkal rendelkeznek, amelyek révén minden elvárásának teljességgel képesek megfelelni. A hatásfok tekintetében 80% feletti értékeket képesek megvalósítani. Ennél sokkal feljebb a fatüzelés sajátosságai miatt nemigen lehet menni.
 
A központi fűtésre köthető vízteres kandalló egyértelmű előnye az, hogy csatlakoztatható a meglévő fűtésrendszerre és elláthatja az egész ház fűtését önállóan. Vízteres kandalló esetén ajánlott puffertartály alkalmazása, mert az előállított melegvizet későbbi felhasználásra eltárolja. Az eltárolt hőenergiát fűtésre, melegvíz előállításra felhasználhatjuk a későbbiekben, növelve a rendszer hatékonyságot.
Egy ilyen rendszer kiépítése nagy szakértelmet és tervezést igényel, de a fatüzeléses módok közül ez az egyik leghatékonyabb és leginkább energia- és költségkímélő technika. A megfelelő kandallóbetét kiválasztása egy épületgépészeti tervezés alapján lehetséges.
 
A legújabb vízteres kandallókban megtalálható a túlmelegedés elleni védelem is már magában a tűztérben. Ez a funkció visszaszabályozza a kandallótestben lévő vizet, amikor úgy érzékeli, hogy az előreáramló víz hőmérséklete túllépné a kívánt hőfokot.
Fontos, mi kandallóbetétet nem csatlakoztatjuk a fűtésrendszerbe ezt a megrendelő fűtésszerelője végzi.
 
A központi fűtésre köthető vízteres kandallóbetéteket lombhullató fák elégetésére tervezték, és lakások és szobák fűtésére szolgál, ahová üzembe helyezték őket. Kiegészítő tüzelőanyag lehet a fabrikett. A vízteres kandalló ellátja a fűtésrendszert felhasználva a meglévő csőhálózatot és a radiátorokat, ezáltal alkalmasak a ház fűtésére és különböző célokra hasznosítható használati melegvíz előállítására. Ezek modern, fatüzelésű környezetbarát vízteres kandallók, melyek helyettesíthetik vagy kiegészíthetik a hagyományos gázkazánt, lehetőséget teremtve egy, akár 40%-osenergiamegtakarításra is.
 
Fontos, hogy a burkolatot úgy tervezzük, hogy bármikor bontás nélkül szétszedhessük és összeszerelhessük, valamint könnyű elérhetőséget biztosítson a füstcső és a kéménycső ellenőrzéshez.

Központi fűtéses kandalló szerkezeti leírása:
A vízteres kandalló alapvető része az acél vízköpeny, melyben a tűztér található. Az tűztérajtó hőálló üveggel és a tolózárra alkotják az égéstér első falát. Az ajtó egy acél keretbe vannak szerelve, mely a víztesthez van rögzítve. Alulról, az égésteret samott lappal burkolt acéllemez zárja le, ami a víztérre van erősítve. Az acéllemez alapban található a hamugyűjtő tér, és felette van az öntöttvas rács, ahol a tüzelőanyag égése történik. A tűzrácsot a bordázattal felfelé kell behelyezni. Az acéllemez parázsfogó a kandalló elején az izzó fűtőanyag kijutása ellen véd, miután az ajtót kinyitjuk. A kandalló égése közben kialakult hulladék: a hamu és a tüzelőanyag el nem égett részei a hamutartó fiókban gyűlik össze, ami a tűzrács alatt helyezkedik el. Ezen a fiókon keresztül vagy a fenéken található külső levegő csatlakoztatón kapja, a tűz az égéhez szükséges elsődleges levegőt, a szabályzása a gomb vagy kar segítségével történik. A másodlagos levegő, ami a gázok utóégéséhez szükséges, (ami a tüzelőanyag égése során keletkezik) a tisztaüveg rendszert biztosítja. Az égéstér fölött vízcsövek vannak, az átmérőjük típusonként változik. Ezek a víztest belső részére vannak hegesztve és természetes áramlási csatornát alkotnak a füstgáz áramlásának és egyidejűleg erősítik a hőcserét.
 
Működés elve:
A tüzelőanyag meggyulladása után működés közben a füstgázok elérik a kandalló tűzterének falát és a vízcsövek között áramlanak, bekerülnek a füstcsőbe és innen a kéménybe.
A jobb hatásfok és szabályozhatóság érdekében a füstcsőbe opcionálisan forgó égésszabályozó füstcsappantyút lehet beszerelni.
Az égésszabályozó nyitottságának a szögét a tűztérajtó jobb felső sarkában lévő fogantyú segítségével állíthatjuk be.
 
A keringő víz áramlása a rendszerből a vízköpenyes tűzterű kandallóba az alsó törzscsövek segítségével történik (bal vagy jobb), melyek a víztest külső oldalán található falakba vannak hegesztve.  A felmelegített víz a vízköpenyes kandallótól a központi fűtéses rendszerhez szintén a felső törzscsövek segítségével érnek el (bal vagy jobb).  A többi felső törzscső arra szolgál, hogy üzembe lehessen helyezni azokat az alkatrészeket, melyek jelzik, ellenőrzik és megvédik a vízteres kandallót.

Tökéletes felkészülésből, tökéletes kandalló

Sok esetben a kandalló elhelyezésére nem fordítunk elég figyelmet, és amire kandallóépítésre kerül a sor, sok esetben csak kényszermegoldásokkal valósítható meg álmai kandallója.
Emiatt már a tervezés fázisában keressen meg minket, vagy töltse le kandallótervezési kézikönyvünket a http://mihaczi.hu/tervezes webcímről.


 

Elérhetőségeink

SZOMBATHELY

Nyugat-magyarországi bemutatóterem

9797 Nárai, Petőfi u. 100

+36 30 927-8563, +36 30 896-0132 

info@mihaczi.hu

- Termékértékesítés és kiszállítás az egész Magyarország területére.
- Kivitelezési szolgáltatásunk, írányítószám szerint az alábbi területekre terjed ki:
1000-1299, 2000-2999, 3000-3099, 7000-7299, 7400-7599, 8000-9999

NYITVATARTÁS:
Hétfőtől - Péntekig
A bemutatóterem látogatásához időpontegyeztetés szűkséges (+36 30 927-8563)