KANDALLÓ INFÓ

A legnépszerübb termékek

Schmid Neo Line 6554

498 000 HUF

777 800 HUF

Romotop Tala 01

199 990 HUF

269 700 HUF

KANDALLÓ INFÓ

Zárt tűzterű kandallóban tűz egy, a lakótértől elválasztott un. tűztérben ég. Rendkívül nagy hőfeszültségeknek is ellenálló, kerámiaüveg ajtón keresztül élvezhetjük a tűz látványát.
A tűztér anyaga lehet öntöttvas és samottbéléssel ellátott acéllemez. A tévhitekkel ellentétben a jó minőségű kandallók samottbéléssel acéllemezből készülnek, sőt prémium kategoriás tűzterek nem készülnek öntvényből.
 
Tűzterekkel szerelt kandalló hőleadási hatásfoka, látványtűztereknél 50-60%, jó minőségű jellemzően energiahatékony készülékeknél 75-87 %, a fennmaradó hő a kéményen keresztül a szabadba távozik.

A hasznos hőleadása kétféle módon történik:

 
  • Sugárzó hőleadásként ~30-40%, amely közvetlenül a tűztér üvegfelületén illetve egyes esetekben a kandallóburkolaton keresztül kerül a környezetbe.
  • Légfűtésként, a hasznosítható hőmennyiség ~60-70%-a oly módon történik, hogy a légtér (lakás) hideg levegője, amely nehezebb fajsújából adódóan a padlószinten helyezkedik el, beáramlik a kandalló alján (pl. fatároló) kiképzett nyílásokon. A tűztér és fűtőbordái olyan fűtőfelületeket képeznek, ahol a hideg levegő felhevül. A meleg levegő fajsúlya csökken, így elkezd felfelé áramolni, és a kandalló oldalán v. szemben elhelyezett rácsokon szellőzőnyílásokon kiáramlik a fűtendő térbe.
 
Így eljut a kandallótól távolabb eső, egybenyitott terekbe, ahol lehűl, lekerül a padlószintre, majd újra kezdődik az áramlás. Ezt az áramlást az hajtja, hogy az alul belépő levegő hőmérséklete 15-20°C, a lakás hőmérsékletétől függően, míg a felül kilépő levegő hőmérséklete 80-140 °C, a tűz intenzitásától függően. Ez gravitációs áramlást hoz létre, amely felmelegíti a légtér levegőjét.
 
Ha nem akarunk lemondani a nyitott kandalló fatüzelés hangulatáról, a tűzterek egy része már rendelhető un. liftes változatban, amelyek előnyösen ötvözik mind a zárt, mind a nyílt tűzterek pozitív tulajdonságait
 
Szeretnénk egy sztereotípiát eloszlatni:
A tévhitekkel ellentétben a jó minőségű kandallók samottbéléssel, acéllemezből készülnek, sőt, prémium kategóriás tűzterek nem készülnek öntvényből.

Tökéletes felkészülésből, tökéletes kandalló

Sok esetben a kandalló elhelyezésére nem fordítunk elég figyelmet, és amire kandallóépítésre kerül a sor, sok esetben csak kényszermegoldásokkal valósítható meg álmai kandallója.
Emiatt már a tervezés fázisában keressen meg minket, vagy töltse le kandallótervezési kézikönyvünket a http://mihaczi.hu/tervezes webcímről.


 

Elérhetőségeink

SZOMBATHELY

Nyugat-magyarországi bemutatóterem

9797 Nárai, Petőfi u. 100

+36 30 927-8563, +36 30 896-0132 

info@mihaczi.hu

NYITVATARTÁS:
Bemutatótermünk a járványügyi korlátozások ideje alatt zárva tart, de webáruházunk és telefonos ügyfélszolgálatunk zavartalanul működik!